در این مطلب سجده شکر را برای شکر قرار داده ایم.
سپاس از نعمت های خداوند، نشان معرفت و ادب و بندگی است.
در آیات و روایات، به مسئله شکرگزاری از نعمتها، بسیار تأکید شده. یاد نعمتها، محبت انسان را به خدا زیاد کرده و نعمت های الهی را مستدام و افزون میگرداند.
سجده شکر از سجده های مستحبی میباشد که، برای شکرگزاری نسبت به نعمت و دفع بلا سفارش شده است. سجده شکر پس از پایان نماز، چه نماز واجب و چه مستحب، به عنوان یکی از تعقیبات پرفضیلت نام برده است. برای انجام سجده شکر، رو به قبله باشید و طهارت لازم نیست.
برخی از ذکرهای سجده شکر
**از امام رضا (ع) نقل شده است که:
می توانی صد بار در سجده شکر بگویی: شکراً و می توانی صد بار بگویی عفواً
**از امام صادق (ع) نقل شده است که:
کمترین چیزی که در سجده شکر کفایت می کند آن است که سه بار بگویی : شُکراً للّه
**در روایات معتبر بسیاری نقل شده است که امام کاظم (ع) در سجده شکر بسیار می گفتند:
اَللّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُکَ الرّاحَةَ عِنْدَ الْمَوْتِ، وَ الْعَفْوَ عِنْدَ الْحِساب.
**مرحوم ابن بابویه به سند معتبر، از امام صادق (ع) روایت کرده است که هرگاه بنده ای درسجده سه بار بگوید: یا اَللّهُ، یا رَبّاهُ، یا سَیِّداهُ.
**مرحوم شیخ طوسی فرموده است:
مستحب است در سجده برای برادران مؤمن خویش دعا کند و بگوید:
اَللّهُمَّ رَبَّ الْفَجْرِ وَاللَّیالِی الْعَشْرِ، وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ، وَاللَّیْلِ اِذا یَسْرِ، وَرَبَّ کُلِّ شَیْء، وَاِلهَ کُلِّ شَیْء، وَ خالِقَ کُلِّ شَیْء، وَمَلیکَ کُلِّ شَیْء، صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِهِ، وَافْعَلْ بی وَبِفُلان وَفُلان ما اَنْتَ اَهْلُهُ، وَلا تَفْعَلْ بِنا ما نَحْنُ اَهْلُهُ، فَاِنَّکَ اَهْلُ التَّقْوی وَ اَهْلُ الْمَغْفِرَةِ. و چون سر از سجده برداشت دست خود را بر موضع سجود خود بکشد و آنگاه به طرف چپ صورت و سپس به پیشانی خویش بکشد و بعد از آن به جانب راست صورت خود دست بکشد و این کار را سه مرتبه انجام دهد، و در هر مرتبه بگوید: اَللّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ لا اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ، عالِمُ الْغَیْبِ وَالشَّهادَةِ، اَلرَّحْمنُ الرَّحیمُ، اَللّهُمَّ اَذْهِبْ عَنِّی الْهَمَّ وَ الْغَمَّ وَالْحَزَنَ وَالْفِتَنَ، ما ظَهَرَ مِنْها وَما بَطَنَ.